--> -->

Find det du søger​

Tandbehandling​

​Hos Dyreklinikken Måløv - Smørum opdeler vi som hovedregel tandrensning og eventuel tandbehandling i to separate procedurer. Dette gør vi for at reducere narkoserisikoen, samtidig med at vi giver mulighed for at gennemgå og planlægge den bedst mulige behandling i samarbejde med dyrets ejer.

Oral status inkl. Tandrens

Vi begynder med at lave en grundig oral status, hvor vi, som navnet antyder, laver en detaljeret vurdering af mundhygiejnen for hver enkelt tand i munden på dyret. Dette inkluderer måling af tandkødslommer, oprensning og polering af tænderne samt røntgenbilleder af hele mundhulen. Vi noterer også eventuelle skader eller farandringer på hver tand. På baggrund af denne vurdering udarbejder vi en oversigt over de nødvendige behandlingsmuligheder og giver anbefalinger til fremtidig forebyggende behandling.

Tandbehandling

Periodontal sygdom udgør den største sundhedsmæssige udfordring for patienter i smådyrspraksis og kan føre til alvorlige lokale problemer i mundhulen samt systemiske sygdomme.

Periodontal sygdom omfatter forskellige sygdomme i tandkødet og de omkringliggende væv. Den mildeste form er gingivitis, som er en betændelse i tandkødet. Gingivitis kan behandles og helbredes, hvis den opdages i tide. Hvis betændelsen udvikler sig videre til periodontitis, bliver den kronisk. Periodontitis forårsager betændelse dybere under tandkødet, hvilket kan føre til, at tænderne mister deres fæste og i værste fald falder ud.

Udvikling af periodontal sygdom

Plak begynder at dannes allerede inden for 24 timer efter tandbørstning/tandrens. Når bakterierne i plakken øges, vil den plak, der ligger over tandkødet, nedsætte ilttilførslen til den plak, der er under tandkødet. Dette skaber et miljø, hvor de farlige bakterier kan vokse i de dybere lag af plakken.

Disse bakterier kan forårsage en kraftig betændelse, der skader det væv, der støtter tænderne. Desuden gør plak det sværere for kroppens immunsystem at bekæmpe bakterierne, og det hindrer også, at antibiotika kan nå frem til bakterierne.

Behandling

Behandlingsmulighederne afhænger af, hvor stor skaden er, samt hvor vigtig tanden er og om der er mulighed for profylaktisk tandpleje hjemme.

Ekstraktion: De fleste tænder, der er ramt af svær tandkødsbetændelse (periodontal sygdom), vil blive trukket ud. Dette skyldes, at det kræver en meget grundig og konstant mundhygiejne at få succes med mere komplicerede behandlinger. Hvis der er dybe lommer i tandkødet, skal de rengøres hver dag for at fjerne plak og forhindre, at tandfæstet bliver dårligere.

Periodontal kirurgi: Hvis der opstår dybe lommer omkring en tand og man ønsker at bevare denne, kan man operativt forsøge at rense området og mindske lommedannelsen. Dette gøres ved at fjerne en del af tandkødet eller ved at fjerne væv i lommen for at hjælpe med at genskabe en fast forbindelse mellem tanden og tandkødet. Hvis tandkødet er helt forsvundet omkring en tand, kan det også være nødvendigt at flytte tandkød fra andre områder for at dække den blottede tand.

Sanos-profylakse: Sanos er en tandbarriere, der kan påføres regelmæssigt under tandrensning, og som hjælper med at reducere plakdannelse i op til 6 måneder. Behandlingen er relevant for hunde med tidlige tegn på tandkødsbetændelse (parodontose) og bør bruges som et supplement til hjemmepleje af tænderne.

Knogleopbygning: Hos husdyr er nogle tænder vigtigere end andre. Det gælder især hjørnetænderne og hos hunde også rovtænderne. Hjørnetænderne bruger dyrene til at holde fast og styre tungen, mens rovtænderne bruges til at knuse maden. Fordi disse tænder er så vigtige, kan det være nødvendigt at forsøge at genskabe det knoglevæv, der omgiver dem, hvis de bliver påvirket af parodontose (tandkødsbetændelse og tab af knogle). For at knogleopbygning skal lykkes, kræves en grundig tandpleje derhjemme, og det er ikke altid muligt at gøre, afhængig af hvor alvorlig parodontosen er.

Konsultation og fodersalg

Mandag​

kl. 09-17​

Tirsdag

kl. 09-18​

Onsdag​

kl. 09-17​

Torsdag

kl. 09-17​

Fredag

kl. 09-16​

Konsultation efter aftale

Tidsbestilling

Dyrlægens telefontid:

Mandag – fredag kl. 8-9

Tidsbestilling:

Mandag – fredag kl. 8-16 - dog bedst kl. 8-9​

Adresse

Dyreklinikken Måløv-Smørum

v/ Dyrlæge Malene Sparsø

Flodvej 73C

2765 Smørum

​CVR: 45022188

Kontakt klinikken

☎ Tlf.: 44 97 02 02

✉ E-mail: info@msdyreklinik.dk

Vagtdyrlæge

Udenfor klinikkens åbningstid henvises til:

Københavns Dyrehospital

Poppelstykket 11

2450 København SV

Vagttlf.: 36 17 57 11 

Find vej