Anæstesi er en vigtig del af mange dyrlægebehandlinger, hvor det sikrer, at din hund eller kat er smertefri og i en dyb, afslappet tilstand under behandlingen. Det gør det muligt for os at arbejde uden at forårsage ubehag eller stress for dyret.
Anæstesi kan påvirke flere af kroppens funktioner, derfor er kontinuerlig monitorering uundværlig. Denne overvågning sikrer, at din hund eller kat forbliver stabil og får den nødvendige støtte, hvis der opstår afvigelser. Derfor holder vi nøje øje med vitale tegn som bl.a.
Hjertefrekvens og rytme - For at sikre, at hjertet slår regelmæssigt og effektivt. Vejrtrækning (herunder CO2 og iltmætning) - Kontrollerer, at dyret får tilstrækkelig ilt. Blodtryk - Holder øje med, at blodtrykket forbliver stabilt. Kropstemperatur - Sørger for, at dyret ikke bliver for koldt under anæstesien.
Typisk får patienten en smertestillende og beroligende sprøjte i konsultationen før operationen. Ejer er velkommen til at holde i pote i de 5-10 minutter det tager sprøjten at virke. Herefter overtager vi og ejer går hjem.
Der lægges et venekateter, dyret får en korttidsvirkende bedøvelse direkte i blodbanen, en tubus (gummislange) lægges i luftrøret og luftformig (gas) bedøvelse gives herefter under resten af proceduren.
Patienten bliver barberet, desinficeret og til sidst opereret. Alle operationspatienter ligger med varme, får tildelt væske med elektrolytter, samt får smertestillende midler før, under og efter operationen.
Efter operationen skal patienten typisk holdes i ro i 10-12 dage indtil såret er lægt. Dvs. hunde luftes i snor, katte holdes inde og spring/hop og vild leg undgås.
Operationssåret skal holdes rent og tørt. Patienten må ikke bide eller slikke på operationssåret. Såret tilses mindst 1x dagligt, og der holdes øje med at såret ikke bliver øget rødt, hævet eller fugtigt/væskende. Ofte anbefales at patienten bærer en krave eller bodystocking i denne periode på 10-12 dage afhængig af operationen.
Har patienten fået en forbinding på, skal denne holdes tør og ren. Hvis forbindingen bliver våd, eller der er tegn på, at den er for stram (hæver op over, eller patienten virker generet), skal den fjernes med det samme. Ofte vil der anvendes selvopløselige tråde som derfor ikke skal fjernes.
Ved spørgsmål eller problemer – kontakt os på klinikken. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.